Steg & formationer

Stockholm Branch


Danssteg


Dansstegen i Scottish Country Dancing dansas med mjuka skor och det finns sju olika grundsteg.


Slip step, Skip change, Pas-de-basque, Step up or down, the Strathspey travelling step, the Strathspey setting step och the Highland schottische setting step.


Stegen kan delas in I två huvudgrupper Travelling steps och Setting steps och sedan skiljer man på Quick time och Strathpey time (för beskrivning av de olika danstyperna se sidan Danstyper).


Travelling steps är som namnet visar steg där man huvudsakligen förflyttar sig och i Quick Time är dessa Slip step, Skip change och Step up, respektive Step down.


I Strathspey time är förflyttningssteget Strathspey travelling step.


Setting steps gör man mestadels på stället (men det finns vissa undantag där man även gör kortare förflyttningar med Setting step).


I Quick Time heter steget Pas-de-basque (uttalas "pah-de-bah") och i Strathspey finns det två steg Strathspey setting step och Highland schottische setting step.


Att visa hur man lär sig de olika stegen i text är nästan omöjligt utan vi hänvisar till att komma till oss för att lära sig hur man dansar Scottish Country Dancing.


Det är viktigt att man lägger ner lite jobb på att lära sig grundstegen rätt, men när man väl kan dem så sitter de i ryggmärgen och när man även lärt sig en del av grundformationerna så öppnar sig en helt ny värld där, man kan träffa nya vänner över hela världen som delar intresset för skotsk dans.


Ibland kommer det upp att det finns enklare sätt att dansa, lite ”fusk” så att säga och det enda vi kan säga om det, är att om man har en gemensam bas att stå på, som man delar med tiotusentals människor över hela världen, så ökar ens möjlighet till gemenskap och vänskap, något som är lika viktigt som dansen i sig.


Dansformationer


Scottish Country Dancing dansas i allmänhet i en organiserad formation kallad ”set” . Ett set består av tre eller fler par, vanligen fyra. Har man flera dansare, skapar de nya set och man kan ibland se en sal med många set i flera rader efter varandra.


Ett par bildas av två dansare kallad "man" och "dam", även om det på grund av det mycket större antal damer som dansar Scottish Country Dancing, jämfört med män, det ofta förekommer att damer dansar "som män " (normalt brukar då den mer erfarna damen dansa som man). De olika paren numreras som ”1:a paret”, ”2:a paret” och så vidare.


Eftersom terminologin är på engelska kallas detta ”First couple”, ”Second couple” och så vidare och dansarna kallas ”First man” och ”First Lady”, ”Second man” och ”Second Lady” och så vidare.


Den vanliga formation är "På längden” (Longwise) - var och en mitt emot sin partner med alla män i en linje inför en liknande linje av damer.


Den vänstra mannen och hans partner kallas ”första paret” (First couple) eller "Top couple" och seten är i allmänhet utformade så att första paret står närmast scenen med bandet, CD-spelare eller annan musikkälla . Denna sida kallas då ”Top of the room”.


Andra former av uppsättningar inkluderar triangulära uppsättningar, tre par på sidorna av en triangel, (ganska ovanligt) samt  kvadratiska uppsättningar; fyra par på sidorna av en kvadrat, eller kvadratiska set med extra par i mitten. Dessa formationer är också  mindre vanliga, även om några av de mest populära danserna i Skottland använder dessa formationer "Eightsome Reel" till exempel.


När seten inte är ”På längden”, står damen i början av dansen bredvid sin partner, med honom på sin vänstra sida.


Det finns också danser där man bara dansar parvis som till exempel ”Gay Gordons” eller där man dansar tre och tre med två damer och en man i mitten (eller två män med en dam i mitten) som ”Dashing White Sergeants”.

Copyright: The Stockholm Branch of the Royal Scottish Country Dance Society