Danser

Dancing


Scottish Country Dancing är den mest förekommande varianten av skotsk dans och en del av det skotska kulturarvet. Det är svårt att med text beskriva glädjen och energin i danserna men vi har försökt att i alla fall förklara lite om teorin bakom Scottish Country Dancing på de här sidorna.


Vill du se lite i alla fall så finns det trevliga beskrivningar på Youtube och här är en sådan som ger lite grunder.


Du kan också hitta information om de danser vi dansar, på respektive danskväll under fliken Terminsprogram, där vi dels har en sammanställning för hela terminen och dansbeskrivningar för aktuell danskväll. Dansbeskrivningarna är gjorda i ett format som kallas Minicribs och som är utvecklat av dansentusiaster inom Scottish Country Dancing.


Här finns ett par nyttiga länkar  till Scottish Country Dancing Dictionary (på engelska) där du kan läsa betydligt mer om Scottish Country Dancing med steg och formationer och också få en förklaring på hur Minicribs skall utläsas.


Det finns också en hel del intressant information att läsa på huvudorganisationen Royal Scottish Country Dance Societys hemsida.


En del av informationen om Scottish Country Dancing, har vi också på svenska under menyerna  Danstyper och Steg & formationer


Hoppas informationen skall vara till nytta och nöje och glöm inte att det absolut bästa sättet att lära sig mer, är att komma till en danskväll och börja dansa själv.


Välkomna!